Geldzorgen, armoede

Hebben jouw ouders weinig geld? Maak jij je daar ook zorgen om?

Armoede groeit

In Nederland leven bijna 450.000 kinderen in armoede!  Maar liefst 9,5 procent van de kinderen in Nederland leeft in 2023 in armoede. Van elke tien kinderen is dat er één. En dat in één van de rijkste landen ter wereld.

Armoede: geen geld voor kleren, geen geld voor eten, de kleding van anderen, de voedselbank of kledingbank, de verwarming niet aan kunnen doen, schulden. Dit is nog maar een kleine opsomming van wat mensen meemaken die niet genoeg geld hebben om rond te komen. Ze hebben grote geldzorgen.

Daar krijg je véél stress van. Dat is normaal.

Veel mensen schamen zich voor hun armoede. Dat is ook (nog) normaal, maar niet nodig.

Gevolgen

Als je ouders te weinig geld hebben om rond te komen, maken ze zich grote zorgen. Daardoor kunnen ze soms alleen nog maar denken aan die zorgen en hebben geen plek voor ‘de rest.’ Armoede heeft ook invloed op hun en jouw gezondheid en je vrijetijdsbesteding. Je kunt niet naar een sportclub, want geen geld. Het heeft soms zelfs invloed op de band met je ouders.

Wat kun jij doen?

Allereerst: als jij niet opgroeit met geldzorgen, ben je een bofferd. Iedereen kan namelijk in armoede terecht komen. Wees gewoon een goede vriend voor deze kinderen. Het laatste waar ze op zitten te wachten is negatieve opmerkingen(pesten). In de video legt Zakariyya uit, hoe het voelt om geldzorgen thuis te zien.

Hulp

Op deze site vind je een speciale pagina met informatie, gratis telefoonnummers en chats waar je hulp kunt vinden. Kijk op de pagina ‘Waar vind je hulp.’

Hoe is het om te leven in armoede

Thomas woont in een gezin van zeven kinderen. Hij vertelt het Jeugdjournaal hoe het bij hem thuis gaat.

Alya leeft in armoede en helpt andere kinderen

Alya vertelt aan het Jeugdjournaal hoe zij met armoede omgaat en andere kinderen helpt die thuis ook geldzorgen hebben.

Anasia vertelt: ‘Ik dacht dat ik er niet over mocht praten’.

Anasia vertelt hoe armoede haar leven veranderde. Haar moeder kreeg grote schulden bij de belastingdienst. De belastingdienst had grote fouten gemaakt. Zij zijn slachtoffer van de ‘Toeslagenaffaire’.