Brusjes
Heb jij een broertje of zusje dat veel zorg nodig heeft? Bijvoorbeeld omdat hij/zij ADHD of autisme heeft? Of omdat je broer(tje) of zus(je) langdurig ziek is of een handicap heeft? Dan ben jij een brusje!
.
.
Een brusje (broertje + zusje= brusje) is een kind dat een broertje of zusje heeft dat veel aandacht en zorg van zijn/haar ouders nodig heeft. Zoveel aandacht, dat jij soms te weinig aandacht krijgt. Misschien voel je jezelf zielig en verwaarloosd of ben je boos, omdat je óók aandacht wil van je ouders. Dat is heel gewoon.
Niet iedereen die een ‘brusje’ is, voelt zich zielig, verwaarloosd of boos. Sommige kinderen hebben een schuldgevoel: ‘Ik ben gezond, waarom zij niet?’ Andere kinderen kunnen er prima mee leven. ‘Het is zoals het is.’ Ook dat is prima natuurlijk.
Ik ben een brus, ik ben voor mijn zus de allerliefste zus.
Soms baal ik van al die vragen, of maakt ze me door haar
woedebuien aan het huilen.
Toch zou ik haar voor geen goud willen ruilen.
Ik ben haar allerbeste vriend,
omdat ik vind dat iedereen
een echte vriend
verdient!
Soms schamen brusjes zich, omdat ze een broer of zus hebben die ‘anders’ is. Soms maken andere kinderen domme opmerkingen over je broer/zus. Dat voelt natuurlijk niet leuk. Ze hebben het wel over jóuw lieve zus of broer. Het is lastig, maar zeg dat je dat niet leuk vindt. Laat ze verder maar praten (ook moeilijk, dat weet ik). Jij hebt niets om je over te schamen. Déze kinderen wel!
Soms kan een brusje bepaalde dingen missen, of minder mogelijkheden hebben dan kinderen die in een ‘gewoon’ gezin opgroeien. Bijvoorbeeld omdat huis gewoontes speciaal zijn aangepast voor het kind dat problemen heeft, of omdat er veel onrust is thuis. Misschien vind je dat niet erg, maar het kan ook zijn dat je daar wel eens van baalt. Dat is heel gewoon.
Het helpt als je gewoon plezier kunt maken. Het helpt ook als je met je vrienden of vriendinnen kunt spelen. Dan vergeet je even je zorgen.
Als je googelt op ‘Cursus voor brusjes’ of ‘Brusjesclub’ vind je veel gratis bijeenkomsten voor brusjes. Hier ontmoeten kinderen elkaar die hetzelfde meemaken. Je kunt ook kijken op de pagina Ik zoek hulp.
‘Contact met andere brussen is zó belangrijk!’
Op deze site vind je een speciale pagina met informatie, telefoonnummers en chats waar je hulp kunt vinden. Kijk op de pagina ‘Waar vind je hulp.’
Mensen komen er eindelijk achter. Ook brusjes hebben aandacht nodig. In deze aflevering van het Jeugdjournaal vertellen brusjes hoe het zit.
Een film die laat zien hoe het is om brus te zijn. Een film van Isis Hogendoorn.
Verhaal: Fien heeft totaal geen zin meer in haar verjaardagsfeest als blijkt dat haar verstandelijk gehandicapte broer mee moet. In het zwembad wekt Mees de hele tijd de irritatie van de badmeester. Als Fien ook nog op hem moet letten omdat haar moeder even weg moet, is ze het zat. Vanaf nu zal ze hem negeren. Maar wat te doen als Mees wordt uitgelachen door alle kinderen in het zwembad?
Voor deze film heb je een wachtwoord nodig: MKGB2016
Dit stoere boek helpt je om te begrijpen wat er gebeurt, om er over te praten en om uit te leggen: Hoe het is, voor jou! Waarom een boek voor jou? Om iets voor mezelf te hebben. – Olivia (6 jaar) Voor als ik mijn papa of mama heel erg mis. – Isa (8 jaar) Om me een beetje op te vrolijken. – Romy (8 jaar) Omdat het verschrikkelijk cool is! 21 interessante Kletsverhalen, met Tips & Trix van: oudere broers en zussen, ouders en zelfs een blogger! Mensen in & om het ziekenhuis en wat zij voor JOU kunnen doen. En: 21 keer DOEN, ter afleiding, als je je verveelt of om lekker niets te doen.
Een broertje met ander gedrag dan andere kinderen is niet altijd gemakkelijk. Noor is een gewone puber. Ze gaat naar de eerste klas van de middelbare school. Haar beste vriendin Hiba, zit bij haar in de klas. Alles lijkt normaal, zoals bij ieder ander meisje van die leeftijd. Alleen wat de mensen niet weten, is dat Noor eigenlijk in twee werelden leeft. Als het Noor teveel wordt, doet zij iets waar ze spijt van krijgt. Dit brengt haar in de problemen, maar geeft haar ook een nieuwe kijk op zichzelf. Gaat het Noor lukken, om voor het einde van het schooljaar, de twee werelden samen te brengen?