Discriminatie en racisme
Roepen mensen wel eens dat je terug moet naar je eigen land? Zeggen ze wel eens dat je weg moet omdat je naam of je kleur verkeerd is? Dat noemen we discriminatie en dat is bij wet verboden!
Roepen mensen wel eens dat je terug moet naar je eigen land? Zeggen ze wel eens dat je weg moet omdat je naam of je kleur verkeerd is? Dat noemen we discriminatie en dat is bij wet verboden!
Het is geen fijn gevoel: andere mensen geven je het gevoel er niet bij te horen, omdat je volgens hen niet uit Nederland komt. Alsof dat erg zou zijn. Bovendien, veel kinderen die dit meemaken, komen gewoon uit Nederland. Logisch dat je boos, verdrietig of ongelukkig wordt van dit soort stomme acties van mensen.
Jazeker. Als het jou overkomen is: je bent zeker niet de enige, maar dat maakt het vooral erger toch? Een op de tien mensen voelt zich gediscrimineerd. En het gebeurt overal. Wist je dat 44% van de profvoetballers te maken heeft met discriminatie op social media? In stadion hoor je spreekkoren met ‘homo, homo’ of maken ‘supporters’ oerwoudgeluiden. De mensen die dit soort dingen doen zijn strafbaar (en dom).
De belangrijkste wet in Nederland is de grondwet. Het eerste dat daar in staat is: Artikel 1. Allen (iedereen) die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht, handicap, seksuele gerichtheid of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
Kort uitgelegd: Iedereen die in Nederland rondloopt moet gelijk behandeld worden. Of je nu wit, zwart, bruin, geel, rood of pimpelpaars bent. En of je nu van jongens, meisjes of allebei houdt. Iedereen is gelijk. Gelijke behandeling is een recht.
Veel voorkomend is discriminatie om godsdienst, ras of gender (voel je jezelf meisje, jongen, non-binair en voel je jezelf aangetrokken tot jongens, meisjes of heb je nog geen idee?) of het land waar je vandaan komt. Maar er zijn ook andere vormen. Je krijgt bijvoorbeeld geen extra hulp als je dyslectisch bent of gehandicapt bent. Kortom, als je niet gelijk behandeld wordt als anderen.
In sommige situaties is het heel normaal om onderscheid te maken tussen mensen. Als je geen brommer rijbewijs hebt, kun je meestal geen pizzabezorger worden en je vriend met rijbewijs wel. Als jongen mag je in de regel niet in de meisjeskleedkamer, logisch toch? Het gaat om verboden onderscheid. Zie artikel 1.
Allereerst: praat erover met je ouders als je merkt dat je gediscrimineerd wordt. Je kunt er ook over praten met de meester of juf op school, je sportcoach of je vrienden. Denk niet dat het zomaar overgaat, want dat is niet zo. Maak het bekend!
Je ouders kunnen op de site van slachtofferhulp Nederland lezen hoe ze aangifte kunnen doen. Er is ook een site discriminatie.nl waar je terecht kunt.
Hopelijk ben jij dan degene die zijn mond opentrekt en je vriend(in) hardop steunt. Iedereen heeft de plicht om zich uit te spreken tegen ongelijke behandeling van andere mensen.
Op deze site vind je een speciale pagina met informatie, telefoonnummers en chats waar je hulp kunt vinden. Kijk op de pagina ‘Waar vind je hulp.’
Hierna vind je verhalen van mensen die discriminatie hebben meegemaakt (of nog meemaken).