Eenzaamheid

Ben jij eenzaam, zelfs als je tussen klasgenoten zit? Eenzaamheid komt voor bij 50% van alle kinderen. Dit betekent dus niet dat je niet leuk of goed genoeg bent!

 

 

Eenzaamheid: Wat is het?

Eenzaamheid betekent dat je contact met vrienden mist én dat je daarvan baalt. Je hebt bijvoorbeeld niemand om mee af te spreken, wanneer je daar zin in hebt.

Het kan ook zijn dat jij je eenzaam voelt, terwijl je omringd bent door anderen. Vaak gaat het erom dat je niet echt met iemand kunt delen hoe je dag was of hoe je je voelt.

Kinderen met een beperking nóg vaker eenzaam

Kinderen met een beperking (bijvoorbeeld kinderen die in een rolstoel zitten of longcovid hebben) zijn nog vaker eenzaam dan andere kinderen. Ken je iemand? Zoek hem op, praat, chat, ga langs als het kan. Kortom have fun samen.

Kinderen die op het sbo of so zitten, óók vaak eenzaam.

Kinderen die ’s ochtends met een busje worden opgehaald  om naar het speciaal onderwijs ver weg te gaan, hebben vaak geen vrienden in de buurt. Die kinderen kennen elkaar immers van school. Ze voelen zich vaak alleen. Jij kunt helpen!

Wat kun je merken?

Merk jij bij jezelf of een vriend(in) de volgende klachten? Praat er dan over met elkaar of iemand die je vertrouwt. Voor hulp zie onderaan de pagina.

  • Nergens zin meer in
  • Geen trek in eten
  • Onverzorgd
  • Jezelf de schuld geven van de eenzaamheid
  • Sneller boos of verdrietig
  • Vrienden op een afstand houden (‘Ik kom niet; geen zin’)
  • Vrienden claimen (‘Je moet met mij spelen: altijd’)

Fake social media berichtjes

Kinderen die eenzaam opgroeien praten hier vaak niet over. Op Snapchat, Insta en Telegram posten ze blije berichten. Fake news dus eigenlijk, want zo leuk hebben ze het niet.

Praten helpt!

Het is belangrijk om  over je eenzaamheid te praten. Eenzaam zijn leidt vaak tot heel erge somberheid. Ook gaan kinderen die lang eenzaam zijn denken dat er wat mis is met ze. Hun zelfvertrouwen wordt minder.

Hulp

Op deze site vind je een speciale pagina met informatie, telefoonnummers en chats waar je hulp kunt vinden. Kijk op de pagina ‘Waar vind je hulp.’

Filmpjes over eenzaamheid bij kinderen

Deze kinderen vertellen hoe het komt dat ze eenzaam zijn en wat ze er aan doen.