Zieke ouder

Eén van je ouders is erg ziek. Een erge ziekte zoals kanker, MS (Multiple Sclerosis) of de spierziekte ALS. Je ouder is lang ziek of wordt niet meer beter. Dat is een verschrikkelijke gebeurtenis.

Wist je dat er in Nederland meer dan 400.000 kinderen zijn met een heel erg zieke ouder?

Verdrietig en boos

Als kinderen een zieke ouder hebben die misschien niet meer beter wordt, zijn ze heel verdrietig. Soms worden ze ook boos op iedereen. Zelfs wel eens op de zieke ouder. Dat is normaal.

Als kinderen zoiets meemaken, maken ze zich meestal veel zorgen. Als zo’n zieke ouder naar het ziekenhuis moet voor onderzoek, worden de zorgen (even) nog groter. Leren op school lukt dan soms even niet. Dat is normaal.

Helpen

Sommige kinderen willen hun ouders graag helpen. Dat doen ze door klusjes te doen of extra lief te zijn. Dat is prima. Zo’n kind wordt dan een mantelzorger. Dat is iemand die zorgt voor iemand die langdurig ziek (of gehandicapt) is.

Het kan zijn dat een kind zoveel hulp geeft, dat dit te zwaar wordt. Dat gebeurt soms ongemerkt.

Tips

Als je denkt dat je te veel moet helpen, heb je hulp nodig. Praat erover met je ouders, vrienden, je leerkracht of iemand anders die je vertrouwt. Als je verdrietig bent en dit niet wilt laten merken, omdat je ouders het moeilijk hebben, praat dan ook met iemand die je vertrouwt: de meester of juf een buurvrouw, oom of tante.

Blijf wel leuke dingen doen. Dan houd je het langer vol.

Leuk nieuws

Als jij zorgt voor een zieke ouder kun je een cadeaubon aanvragen. Deze bon is voor alle kinderen tussen de 6 en 24 jaar die in Leiden, Leiderdorp, Oegstgeest, Voorschoten en Zoeterwoude wonen (wel jammer voor die anderen 🙁

Lees er HIER meer over.

Lezen

Misschien helpt het als je boeken leest over dit onderwerp. Dan zie je bijvoorbeeld dat je niet alleen bent en lees je hoe andere kinderen hiermee omgaan. Hieronder staan een paar voorbeeld boeken.

Hulp nodig?

Als je veel herkent wat op deze pagina staat, heb je misschien hulp nodig. Praat erover met je ouders. Je problemen zijn echt! Je stelt je niet aan!

Praat erover met je juf of meester als dat kan. Je kunt ook samen de site kankerspoken.nl bekijken en erover praten.

Er is ook een site voor kinderen die dit allemaal meemaken en waar je meer kunt lezen www.kindermezzo.nl. Ze organiseren ook middagen waar je met je opa, oma of ouders heen kunt.

Deze kinderen vertellen over hun zieke ouder

Kankerspoken.nl

Hulp aan kinderen met een ouder met kanker. Ook voor ouders, vrienden, bekenden en leerkrachten.

Je kunt ook de QR code gebruiken.

Als een ouder MS heeft

Het Klokhuis legt uit wat er aan de hand is. Kijk de aflevering.

Kindermezzo.nl

Hier kun je lezen over kinderen die ook een zieke ouder hebben. Ze organiseren ook bijeenkomsten.