Ken jij deze afkortingen? KOPP, KOV?

Heb jij een ouder die heel veel drinkt, gamet, pillen gebruikt of ergens anders niet mee kan stoppen? Dan ben jij een KOV-kind.

Heb jij een ouder die vaak heel somber of boos is? Of een ouder die snel wisselt van blij naar boos? Dan ben jij misschien een KOPP-kind. Ik ga het je uitleggen!

In ons land zijn 900.000 kinderen die een ouder hebben waar iets mee aan de hand is. Dat is 16 keer de Arena (Ajax stadion) vol!

Soms heb je een ouder die teveel drinkt, pillen gebruikt of ergens anders aan verslaafd is. Het gekke is, dat weet bijna niemand. Dit zijn ouders met een verslaving en jij bent dan een Kind van een Ouder met een Verslaving (KOV-kind).

Er zijn ook kinderen die een ouder hebben met psychische problemen. Die ouders zijn dan vaak somber of boos of hebben wisselende stemmingen (bang, blij, boos snel door elkaar). Als jouw ouder zo is, ben jij een KOPP-kind. Een Kind van een Ouder met Psychische Problemen.

Schaamte

Als je vader of moeder psychische en/of verslavingsproblemen heeft, is het voor jou waarschijnlijk ook moeilijk. Soms voel je je boos of verdrietig. Dat is heel normaal. Je kunt ook last hebben van  veel stress of angst. Je voelt je misschien eenzaam of je voelt schuld en  zelfs schaamte.

Die gevoelens kunnen lastig zijn. Je houdt immers van je ouders, maar je baalt wel van hun gedrag.

Sander: ‘Sinds mijn moeder zich zo raar gedraagt, durf ik geen vrienden meer mee naar huis te nemen. Ik ben bang dat ze mij dan ook raar gaan vinden.’

Wat kan jou helpen

Allereerst (maar soms niet makkelijk): Je hoeft je niet te schamen voor het gedrag van je ouder. Jij kunt er ook niets aan doen dat het er thuis anders aan toe gaat dan bij anderen.

Ga regelmatig iets doen wat je leuk vindt, zoals sporten, muziek maken of afspreken met vrienden. Dit helpt je om even met iets anders bezig te zijn!

Hulp

Het kan helpen om hier met je ouders, een vriend(in), een oom of tante of de juf of meester te praten.

Jij hebt hulp nodig en je ouders ook! Ze doen het niet expres!

Op deze site vind je ook een speciale pagina met informatie, telefoonnummers en chats waar je hulp kunt vinden. Kijk op de pagina ‘Waar vind je hulp.’

Meer weten?

Lees meer over verslaving aan drugs of drank.

Lees meer over eetstoornissen (teveel of te weinig eten).

Psychische problemen: wat zijn dat?

Als iemand psychische problemen heeft, is hij vaak somber, gespannen, eenzaam of moe. Hij kan ook angstig zijn en snel boos. Het humeur van zo iemand kan soms snel veranderen als er iets gebeurt.

Voor andere mensen is dit vaak niet goed te begrijpen.

Psychische problemen: wat merk je ?

Als iemand psychische problemen heeft, zie je soms de volgende dingen:

  • vaak geen zin om iets te gaan doen, vaak moe zijn
  • minder geïnteresseerd zijn in andere mensen
  • vaak boos worden of héél boos worden, om kleine dingen
  • somber en negatief reageren
  • veel huilen
  • veel slapen of in bed liggen
  • weinig doen in huis (het is rommelig en vies)
  • geen zin om andere mensen te zien of te bellen
  • vaak veel alcohol drinken
  • drugs gebruiken

Bron: thuisarts.nl