Een ouder in de gevangenis

Als jouw vader of moeder in de gevangenis zit kun je daar veel last van hebben. Je bent misschien verdrietig of boos en misschien schaam je je. Dat is normaal. Je vader of moeder blijft je vader of je moeder en je houdt van ze.

Een ouder in de gevangenis: Komt dat veel voor?

In Nederland zijn er 25.000 ouders die in de gevangenis zitten. Meestal zijn het vaders, maar het gebeurt ook met moeders. Met een moeilijk woord: Ze zitten in detentie.

Jij bent niet je vader of je moeder!

Jij kunt er niets aan doen als een van je ouders vast zit. Kinderen die je daarmee pesten of niet met je willen spelen, zijn niet aardig bezig. Als je er op school mee gepest wordt, praat dan met de meester of juf!

Sabrina (groep 7): ‘Kinderen pestten mij met “Jouw vader zit in de gevangenis, hij eet broodjes met spin!” Kinderen mochten niet bij mij thuiskomen en ik niet bij hen. Ook niet op kinderfeestjes. Gelukkig had ik een juf die erover praatte met de klas.’

Op bezoek in de gevangenis

Meestal mag je samen met je andere ouder op bezoek in de gevangenis. Wees niet bang dat je een cel in moet. Gevangenissen in ons land hebben familiekamers. De mensen van de gevangenis snappen dat dit niet makkelijk voor je is en zijn echt heel aardig.

Lezen:

Misschien wil je lezen hoe andere kinderen omgaan met een vader of moeder in de gevangenis. Hier vind je een paar voorbeeld boeken:

Ook mama kan in de gevangenis zitten.

De vader van Selena zit in de gevangenis. Zij vertelt erover.
Esmee haar vader zit ook in de gevangenis. Zij was eerst best wel boos op haar vader.

Hulp

Op deze site vind je een speciale pagina met informatie, telefoonnummers en chats waar je hulp kunt vinden. Kijk op de pagina ‘Waar vind je hulp.’