Somberheid

Voel jij je vaak somber? Vind je bijna niets meer leuk, heb je weinig energie,  ben je snel boos, heb je moeite met leren en voel je soms helemaal niets meer?

Wat merken deze kinderen en jongeren?

Rusteloosheid, somberheid, een verminderd gevoel van eigenwaarde, -Ze denken: ‘Ik ben niets waard-, en concentratieproblemen. Het leren op school lukt vaak niet goed meer, of minder goed dan vroeger. Iemand die depressief is, beleeft nergens meer plezier aan en heeft weinig energie om iets te ondernemen. ‘Ik ben te moe om mijn bed uit te komen’, is het gevoel van die kinderen, terwijl ze ’s nachts vaak niet kunnen slapen van het piekeren.

Je bent niet de enige!

Dat maakt het natuurlijk niet leuker, want je voelt je waarschijnlijk rot. Voorzichtige schattingen geven aan: 1 op de 5 kinderen/jongeren hebben hier last van. Gemiddeld dus vijf of zes per klas.

We weten dit niet van elkaar, omdat iedereen graag ‘gewoon’ wil zijn. Liever stoer dan zielig gevonden worden. De schaamte is daarom bij veel mensen groot.

Ik kan er beter niet meer zijn

Voor sommige kinderen voelt het of ze er net zo goed niet kunnen zijn.  Dat laatste hebben ze mis: het zijn gewone, leuke kinderen. Ze voelen dat alleen zelf niet meer.

Die kinderen hebben hulp nodig. Als het jou overkomt: jij ook! Er zijn mensen die je kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan je ouders, mensen van de Kindertelefoon, je meester of juf, je opa of oma of natuurlijk een arts.

Je kunt altijd 0800-113 bellen voor directe hulp!

Lezen:

Misschien wil je boeken lezen over dit onderwerp. Hier een paar voorbeelden.

Direct Hulp

Heb je direct hulp nodig? Bel 0800-113

Zoek je informatie of wil je rustig praten of chatten over wat je bezig houdt? Klik op: ‘Waar vind je hulp.’

Hulp

Op deze site vind je een speciale pagina met informatie, telefoonnummers en chats waar je hulp kunt vinden. Kijk op de pagina ‘Waar vind je hulp.’

Filmpjes over somberheid

Kijk hier hoe andere kinderen omgaan met somberheid.

Geestelijke verwaarlozing