Thuiszitters

Ga jij niet meer naar school, omdat het daar niet meer ging? Dan ben je een thuiszitter en dat is meestal niet leuk.

Thuiszitters

Misschien lijkt het leuk om nooit naar school te moeten, maar de kinderen die dit overkomt zijn er niet blij mee. Zij willen graag leren, maar de school bleek daar niet de goede plek voor.

Wist je dat er meer dan 20.000 kinderen en jongeren ’thuiszitters’ zijn?

Hoe word je thuiszitter?

Veel kinderen die thuiszitten, kregen op school niet de goede lessen. Vaak waren die te makkelijk. Ze verveelden zich te pletter en begonnen te denken dat er iets mis met ze was.

Soms begrepen zij andere kinderen niet en andere kinderen begrepen hen niet. Ook de meester of de juf begreep hen niet. Ze werden erg eenzaam op school.

Soms werden het dan hele boze kinderen, maar vaker werden ze angstig en verdrietig.

Ken je Walhallab?

Er is in Nederland een plek waar veel kinderen en jongeren terecht kunnen als ze ‘nergens anders’ een plek vinden. Die plek heet Walhallab. Je kunt er terecht, zoals zij zelf zeggen vanaf  ‘7 jaar en dan door tot 87 of iets dergelijks.’ En ook leuk: ‘Er is niets dat bij ons niet kan’. Het kost helaas geld, maar soms is daar een oplossing voor!

Hulp

Op deze site vind je een speciale pagina met informatie, telefoonnummers en chats waar je hulp kunt vinden. Kijk op de pagina ‘Waar vind je hulp.’

Julia vertelt hoe thuiszitten voor haar is.

Veel kinderen die thuiszitter zijn, zijn hoogbegaafd. Het schoolwerk was jarenlang te makkelijk voor ze. Ze wil graag dat er een school is die haar werk geeft dat bij haar past.

Julia vertelt hoe thuiszitten voor haar is.

Dit meisje heet toevallig óók Julia, maar zij heeft autisme en durft niet meer naar school.  Ze wil graag dat er een school voor haar is.

Rebecca legt zonder te praten uit hoe zij thuiszitter werd

Rebecca is ook een thuiszitter. Ook zij heeft autisme. Ze voelt zich eenzaam en verdrietig  Ook zij wil dat er een school voor haar is.

Jill vindt het wel fijn om thuis les te krijgen.

Jill vind thuiswerken lekker rustig. Bovendien heeft ze de uitleg op school vaak niet nodig, waardoor ze zich verveelt.