Zelf langdurig ziek

Ben je iemand of ken je iemand die langdurig ziek is? Hij of zij heeft misschien kanker, een spierziekte, taaislijmziekte, long covid of een andere chronische (= langdurige) ziekte.

Wist je dat er in Nederland 500.000 kinderen zijn met een chronische ziekte? Dat is meer dan 10 Feijenoordstadions vol! Je bent gelukkig (of helaas) niet alleen. Samen kun je meer.

Langdurig ziek

Als je zelf langdurig ziek bent, of je wordt misschien nooit meer beter, dan ben je soms boos en verdrietig. Dat is normaal.

Moedige kinderen

Sommige kinderen die langdurig ziek zijn, besluiten andere zieke kinderen te helpen. Anemone Arntz is zo’n meisje. Ze maakt filmpjes over haar ziekte en zette die online. Veel andere kinderen hebben daar steun aan. Hieronder vind je een reportage van het Jeugdjournaal over haar. Met Anemone gaat het nu beter: Er werd een donor  gevonden die haar kon helpen.

Wil je haar volgen? Dat kan Op YouTube en Instagram.

Sterk

Als je ziek bent, is je leven lastig. De behandelingen zijn vaak pijnlijk en vervelend, maar je hebt geen keus. Daar mee leven is niet fijn. Soms kun je niet naar school omdat telkens naar het ziekenhuis moet. Bram vertelt erover in deze aflevering van het Jeugdjournaal.

Blij en vrolijk

Misschien kun jij het je niet voorstellen, maar veel zieke kinderen zijn vrolijk en optimistisch. Ze vinden hun ziekte niet leuk en de reactie van andere mensen ook niet. Meis: ‘Ik kon niet meer normaal over straat lopen, want iedereen keek me aan. Kinderen en ook volwassenen bleven maar kijken en kijken en kijken.’ Toch is meis vrolijk en lekker zichzelf. Knap toch?

Ze vertelt erover in het filmpje.

Corona (Long Covid)

Ilse heeft long covid. Het betekent langdurige covid. Tegenwoordig heet het ook Post Covid (= ná covid). Deze kinderen zijn heel moe, hebben vaak hoofdpijn en kunnen vaak niet naar school. Sommige kinderen zijn al twee jaar ziek, anderen worden gelukkig eerder beter. Maar als je long covid hebt, dan baal je. Logisch toch?

.

Corona (Long Covid)

Rosa van 12 zingt iedere zondag in een koor met kinderen van over de hele wereld. Dat doen ze via een video-verbinding op de computer. De kinderen hebben allemaal één ding gemeen: ze hebben allemaal nog steeds last van corona-besmetting die ze jaren geleden hadden. Via Jeugdjournaal, 16 januari 2024.

Ken jij een klasgenoot die ziek is?

Wat kun jij doen als je een langdurig zieke klasgenoot hebt? Je kunt hem of haar opzoeken, ermee chatten, appen, gamen. Kortom een goede vriend(in) zijn.

Hulp

Op deze site vind je een speciale pagina met informatie, telefoonnummers en chats waar je hulp kunt vinden. Kijk op de pagina ‘Waar vind je hulp.’