Eetproblemen: Anorexia en bulimia

Sommige kinderen hebben problemen met eten: Het lukt ze niet om te eten. Anderen hebben ‘eetbuien’ en kunnen niet stoppen. Zij zijn kinderen en jongeren met een eetstoornis. En ja, je leest het goed: ook kinderen kunnen een eetstoornis hebben.

Allereerst

Als jij niet kunt eten of je eet veel te veel, betekent dat niet dat je dom, raar, gek of vervelend bent. Het is ook niet zo dat je dit ‘lekker expres’ doet. Wat bij deze eetstoornissen hetzelfde is: Ze komen vaak door heel erge dingen die je hebt meegemaakt.

Over die nare dingen die je hebt meegemaakt kun je meer lezen op hulpbijkindermishandeling.nl

Belangrijk:

Je hebt echt hulp nodig!

Anorexia

Kinderen of jongeren die veel te weinig eten, hebben anorexia nervosa. Zij zijn bang om dik te worden. Ze zijn meestal te mager, maar zelf voelen ze zich te dik. Ze gaan daarom proberen op ongezonde manieren energie kwijt te raken, bijvoorbeeld door overdreven veel te bewegen. zo was er eens een meisje dat 8000 sit-ups(!) per dag deed.

Eten moet gezond zijn

Dat  is logisch, maar deze kinderen zijn heel streng. Ze vinden teveel eten niet gezond. Daarom eten ze sommige dingen niet. Zij willen niet dunner worden, maar willen heel gezond leven. Ze missen hierdoor soms voedingstoffen die ze wél nodig hebben.

Minder vet, meer spieren willen

Sommige jongeren denken dat ze niet gespierd genoeg zijn. Ze willen niet afvallen, maar wel minder vet en meer spieren. Daarom gaan ze heel erg veel sporten. Deze eetstoornis komt voornamelijk voor bij jongens.

Bang voor eten

Er zijn kinderen die sommige gerechten niet kunnen of durven te eten.  Ze zijn bang voor de gevolgen van het eten van bepaalde producten. Het kan ook zijn dat ze geen nieuwe producten durven te proeven.

Geen honger hebben

Er zijn kinderen die weinig of geen honger hebben (hun lichaam zorgt niet voor hongergevoel). Het kan ook zijn dat ze na een paar hapjes al vol zitten.

Eten is vies

Er zijn ook kinderen die eten niet lusten vanwege de kleur die het heeft, hoe het aanvoelt in je mond of hoe het ruikt.

Eetbui stoornis

Als je een eetbui hebt, ga je heel veel eten. Daarbij gaat het om het eten zelf en niet om de smaak van het eten of om het stillen van je honger. Dit kan ervoor zorgen dat je dik wordt. Vaak schamen deze jongeren zich voor hun eetbuien.

Bulimia

Kinderen en jongeren met bulimia eten ook veel, maar proberen het eten kwijt te raken door te braken, veel te sporten of laxeermiddelen te gebruiken. Ook zij denken dat ze te zijn. De kinderen kunnen te mager zijn, maar vaker hebben zij een normaal gewicht, waardoor niemand ziet wat er aan de hand is.

Hulp

Op deze site vind je een speciale pagina met informatie, telefoonnummers en chats waar je hulp kunt vinden. Kijk op de pagina ‘Waar vind je hulp.’

Filmpjes over eetstoornissen.  Clément en Zoë vertellen erover.